Ana Sayfa

Makaslı Platformlarda Güvenli Çalışma “SYSTEM CARD”

işveren olarak SİZ, kiraladığınız makaslı platformlar yada platformları, eğitimsiz personelinize kullandırırken, onların yapacağı tüm kazalardan yada yol açacağı zararlardan, yada risklerden işletme ve idareci olarak sorumlu olduğunuzu biliyor muydunuz.
Makaslı Platformlarda Güvenli Çalışma “SYSTEM CARD”.

Önce İş Güvenliği – Sertifikalı Personel

ÇSG Bakanlığının ilgili 4857 sayılı “İş Kanunu” ve 6331 sayılı “İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu” yasalarına göre, kiraladığınız makaslı platform yada platformları ancak eğitim almış personelinize kullandırabilirsiniz. Bunun dışında eğitim almamış personelin bu makinaları kullanmaları tehlikeli ve risklidir.

Biz Ayhanlar Platform olarak çalışanlarınıza SYSTEM CARD eğitimi vermekteyiz.

 

Nedir SYSTEM CARD

ISO 18878:2004 “Personel Kaldıran Mobil Platformlar Operatör Eğitimi” SYSTEM CARD merkezi Almanya’da bulunan büyük bir kiralama organizasyonu olan “SYSTEM LIFT”in bir ürünüdür ve kendinden yürüyüşlü personel kaldıran platformlar, personel kaldırma platformları ve yük kaldıran makinaların kullanımı için eğitimi veren bir kuruluştur. SYSTEM CARD’ın eğitim içeriği ISO 18878:2004 oluşmaktadır “Mobile Elevating Work Platforms - Operator (driver) Training “.

 

Eğitimin Amacı

Kendinden yürüyüşlü kaldırma platformları (makaslı platform, platform vb.) yada yük kaldıran (Vinç vb.) iş makinalarını kullanan operatörlere mesleki eğitim vererek, oluşabilecek kaza ve riskleri en aza indirmek. Önce çalışanın can ve mal güvenliği ile çalışma yaptığı sahada 2’nci ve 3’ncü kişilerin can ve mal güvenliğini tehdit edecek kaza, risk ve vb. davranışları ortadan kaldırmaktır.

 

SYSTEM CARD’ın Avantajları

  • Kiraladığınız makaslı platformlar yada diğer platformlarımızla tüm çalışmalarınızda kaza risklerini ve iş aksamalarınız en aza indirilmiş olacak
  • Tüm çalışmalarınızda tehlikeleriniz azaltılmış olacak
  • Makaslı Platform yada diğer platformların efektif kullanımı sonucu zaman ve para tasarrufu elde edeceksiniz
  • Oluşabilecek iş kazalarını en aza indirme olanağınız olacak
  • Kiraladığınız makaslı platform ve diğer platformları ehil personel kullanmış olacak
  • Çalışanlarınızın daha profesyonel olmasını sağlar

SYSTEM CARD kiraladığınız makaslı platform yada diğer platformlarla daha etkin bir iş gücü ve yasal bir güvenceyle çalışmanıza yardımcı olur.

SYSTEM CARD ülkelerin “İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu”nu esas alır.

SYSTEM CARD eğitimi uluslararası ISO 18878’e göre verilmektedir.

SYSTEM CARD operatörlerinizin kiraladığınız makaslı platform yada platformlarda yüksekte güvenli çalışma konusunda eğitimli olmalarını sağlar.

 

SYSTEM CARD Eğitimleri

Eğitimlerimiz teorik eğitim ve pratik eğitim olmak üzere iki aşamadan oluşur. Operatör adayı teorik eğitimde; İş Kanunu ve İş Sağlığı Güvenliği kanunu hakkında bilgiler, kullanacağı platform yada platformlar hakkında teknik ve bakım bilgileri, personel kaldırma platformlarında davranış kuralları, kiraladığınız makaslı platform yada diğer platformlarda iş güvenliği yasalarına göre kullanım ve sürüş kuralları, çalışma sahası risk analizi, iş sahası çalışma güvenliği, kaza senaryoları, kişisel koruyucu donanım, güvenli platform kullanım kuralları, makaslı platform yada diğer türdeki platformların kullanılması esansında uyulması gereken davranış kuralları vb. bir çok kurallar gibi.

Eğitimin ikinci aşaması olan pratik eğitimde ise; teorik eğitimde gösterilen tüm içeriğin teorik olarak uygulaması yapılmaktadır. Amaç, teoride gösterilen her bilginin pratikte uygulanarak hem daha iyi öğrenilmesini hemde akılda kalıcı olmasını sağlamaktır. Operatör adayı teorik eğitimde gördüğü konuların pratik uygulamasını yaparken birçok şeyi kıyaslama fırsatı yakalıyor. Buda operatörün platform kullanırken riskli davranışların ne kadar tehlikeli kazalara sebep olabileceğini daha iyi görmesini sağlıyor. Böylelikle operatör herhangi türde bir makaslı platformu yada diğer türlerden platformları kullanırken riskli hareketlerden kaçınmasını sağlayarak daha güvenli kullanım imkanına kavuşmasına neden oluyor.

Aday operatörler pratik eğitimlerde aynı zamanda kullanacağı kiralık makaslı platform türleri yada diğer platform türlerindeki makinaların çalışma tekniklerini ve arıza durumlarda davranış kuralları hakkında kapsamlı bilgi almış oluyorlar.

Platformların temel hareketleri, platformlarda kişisel koruyucu donanımların önemi, platformda görsellik ve fonksiyon testleri, makine kurulumları, çalışma öncesi hazırlık ve çalışma teknikleri vb. bir çok konuda bilgiler alarak  eğitimli birer kullanıcı haline geliyorlar.

 

Sınav ve Test

Tüm adaylarımız ders programı akışı içerisindeki teorik ve pratik eğitimden sonra önce uygulamalı olarak öğrendikleri platform temel sürüş ve kullanma bilgilerini sahadaki parkurda test platformuyla gösterirler. Daha sonra program dahilinde aldıkları tüm bilgilerle ilgili yazılı bir sınav olurlar, bu sınav yaklaşık 20 sorudan oluşan ve şıklardan oluşan test formatında hazırlanmış bir sınav türüdür. Aday 20 sorudan en az 17 doğru yapmak zorundadır, 17 doğruya ulaşmış her aday merkezi Almanya’da bulunan SYSTEM CARD eğitim merkezi tarafından gönderilen SYSTEM CARD sertifikasını almaya hak kazanır.

 

Eğitim Yerleri

SYSTEM CARD eğitimlerini Ayhanlar Vinç ve Sepetli Platform firmamızın Dudullu-İstanbul’daki firma merkezimizde bulunan SYSTEM CARD Eğitim Merkezimizde gerçekleştiriyoruz. Makaslı Platform ve diğer türlerdeki Platform eğitimlerimiz 1 gün içerisinde yaklaşık 8 saat sürmektedir. Bu eğitimlerde maksimum 12 adaya eğitim verilmektedir. Firma merkezimize gelemeyecek durumdaki adaylarımızda ise, eğitim için uygun şartları var ise eğitmenimiz müşterilerimizin yerinde SYSTEM CARD eğitimini vermektedir.

 

Adaylardan İstenilen Koşullar

  • SYSTEM CARD eğitimi alacak adayların 18 yaşını tamamlamış olmaları
  • Ruhsal ve bedensel herhangi bir özrünün bulunmaması

Adaylar eğitimlerde kişisel koruyucu donanımlarını bulundurmak zorundalar;

  • Baret
  • Paraşüt Tipi Emniyet Kemeri
  • Fosforlu Yelek
  • İş Ayakkabısı

 

SYSTEM CARD Geçerlilik Süresi

Kiralık makaslı platformlar yada diğer türdeki platformlarla çalışmak için SYSTEM CARD eğitimi almış adayların sertifikaları 2 ile 5 yıl arasında geçerlilik süreleri oluyor. Sertifikası süresi dolmuş olan aday tekrar yenileme eğitimine katılmak zorundadır. Süre sınırlamasının amacı bu alanda değişen İş Kanunu ve İş Sağlığı ve Güvenliği Yasaları, süregelen kazalardan derlenen kaza ve risk senaryolarının paylaşımı, gelişen platform endüstrisinin ürettiği yeni ve daha teknolojik platformların değişen kullanım koşulları, ayrıca insanın rutin olarak her zaman yaptığı işlerde bir bıkkınlıktan dolayı araya giren birçok unutkanlıkların tekrar hatırlatılması. Tecrübeler yenileme eğitimlerinin ilk eğitim almak kadar önemli ve yararlı olduğunu göstermiştir.

Ülkemizde İş Güvenliği ve Sağlığı çok büyük ve önem taşıyan bir konudur, artık işletmelerin yapması gereken eğitimsiz personeline ilgili iş koluyla mesleki eğitim almalarını sağlamaktır. Bu eğitimi aldırmak işletmelerin yasal zorunlulukları arasında yer alıyor. Unutulmamalıdır ki iş kazalarını ve riskleri en aza indirmenin tek yolu ya eğitimli personelle çalışmak yada mevcut personeli eğitmek. İş kazaları çoğunlukla;

  • ihmallerden,
  • bilgisizlikten,
  • eğitimsizlikten,
  • işin ehli olmayan personelden,
  • vb. bir çok sebepten meydana gelir

oysa işveren olarak personele eğitim aldırıp daha sonra gerekli denetlemeler kanunlara göre yapılırsa, birçok kaza ve riskler en aza inecektir.

Unutmayalım işveren olarak personelimizin çalışma esansında yaptığı kaza ve risklerden biz sorumluyuz. Kanun ve yasalar nezdinde bu sorumluluğu en aza indirerek kaza ve riskleri önlenebilir hale getirmenin bir tek yolu personelimizin ilgili iş koluyla profesyonel eğitim almalarını sağlamaktır. Kaza ve risklerin önlenebilir hale getirmek işletmenize mali açıdan önemli kazanımlar yanı sıra ayrıca ülke ekonomisine ve çalışma hayatına önemli katkılar sunacaktır. Ayrıca çalışan personelinizin sağlıklı bireyler olarak sizlerle uzun süreler çalışmalarını sağlayacaksınız.

Bazı kazanımlar vardır ki hiçbir şeyle elde edemeyiz SAĞLIK gibi.

 

Hatırlayalım

Yüksekte yapacağınız tüm çalışmalarda kullanacağınız kiralık makaslı platform yada diğer türdeki platformlarda bu makinaları kullanacak personeller platform kullanma eğitimi almış personel olmak zorundalar.  Ayrıca işletmeniz açısından bunun yasal bir zorunluluk olduğunu unutmayınız.

Kaza ve kaza risklerini en aza indirmek, eğitimli personel çalıştırarak onları denetlemekle mümkündür.

 

Sertifikalı Personel

Unutmayın, firma sahibi yada işletmeci müdür olarak sorumluluğunuzun altındaki personelin, kiraladığınız makaslı platformlarda sertifika olmadan çalışamayacağını unutmayınız. Aksi takdirde eğitimsiz ve sertifikasın personelinizin yol açacağı tüm kazalardan firmanız ve tüm yöneticiler doğrudan sorumludur.

Büyük Osmanlı İmparatoru Kanuni Sultan Süleyman Han’ımızın şirinden kısa bir alıntıyla günümüze uyarlayalım.

“Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi, Olmaya devlet cihânda bir nefes sıhhat gibi”

(Kanuni Sultan Süleyman 1494-1566)